onsdag den 18. september 2013

Naiv - eller!

Naiv kommer oprindeligt fra det latinske ord Nativus som betyder MEDFØDT.

Ordet er oftest tillagt en negativ værdi og i virkeligheden bruges det jo blandt så meget andet om barnlige og troskyldige sjæle og så tillægges ordet jo en hel anden værdi, som i mine øjne er positiv og endda smuk.

Når jeg nu har valgt at skrive om ordet, er det fordi (indrømmet) jeg ofte selv bruger ordet lidt nedladende. Som noget negativt hos en person.

Hvis jeg oplever en person er lidt for godtroende, ikke så skarp eller har en adfærd som er lidt for slatten, så er naiv IKKE særlig flatterende i min verden.

Ved nærmere eftertanke, kan DET at være naiv OGSÅ være smukt og endda befriende.

At tro på det gode i andre uanset hvor mange skuffelser, jeg har været udsat for gennem tiden og dem har der jo været nogle stykker af, så vælger jeg at finde/se det gode i mine medmennesker trods fejltrin, for dem har jeg så sandelig også selv begået en del af igennem mit efterhånden lange liv og jeg er nok ikke færdig med at begå dem, men så er det fordi, jeg skal blive klogere og fordi jeg måske er lidt naiv!

Tænk at komme dertil at kunne møde enhver situation og mulighed helt åbent og uden fordomme.

Det ville være fantastisk.

 Så langt er jeg endnu ikke kommet og når jeg ser mig omkring i min vennekreds og mine omgivelser i det hele taget, så er det i virkeligheden meget få, der kan det hele tiden, selvom jeg godt kunne udpege en håndfuld, der er godt på vej.

Så tænk over det. Er det at være naiv ikke bare en tilgang til livet, der er kommet for at blive og som i virkeligheden hitter!

At tænke sig, at i hvert nyt møde i hver ny mulighed er der en ny chance for noget godt.

Tænk hvis jeg turde være lidt mere naiv, kunne glemme alle mine historier(bare et øjeblik), mine adfærdsmønstre( altså dem der ikke er særlig hensigtsmæssige) og min indre stemme, der nogle gange slår mig oveni hovedet, på den ikke fede måde, glemme mistroen for en stund og se verden med nye øjne eller bare med justeret styrke, så er DET at være NAIV jo i virkeligheden en meget positiv værdi.


Jeg vil prøve at være lidt mere naiv i ordets bedste forstand OG oprindelige betydning.

Måske du også har lyst til at prøve at se, hvad der sker, hvis vi møder verden lidt mere naive.


tirsdag den 17. september 2013

GPS til min rette hylde.

Sidder jeg på min rette hylde? Skal den skiftes ud eller bare støves lidt af?Skal jeg mon springe ud i det og købe en splinterny hylde, eller bare justere den jeg allerede sidder på, så den er mere MIG og opfylder mine behov.

Jeg oplever at være en del af en MEGET travl hverdag, hvor jeg er endt i rollen som serviceorgan for alt det, mine omgivelser mener, at JEG skal yde, performe og præstere og så gerne med en top præstation, så jeg udadtil er med til at skabe billedet af en velfungerende afdeling, som yder den bedste service til topkarakter.

Hvad sker der så, tjah jeg kan til tider nedprioritere mine egne drømme og ambitioner, som bare kalder på mig, fordi jeg konstant ligger ude på motorvejen i overhalingsbanen og overskrider fartgrænsen Big time.

Så er det, at jeg for et øjeblik glemmer at stoppe op og huske på, at jeg har kun dette ene liv (måske, det skal jeg ikke gøre mig klog på) og er det så ikke vigtigt at JEG skal spille hovedrollen i mit eget liv og ikke gang på gang tage de kedelige biroller eller endda statistroller, fordi det er nu engang de letteste at tage og kræver ikke så meget MOD, som at tage hovedrollen og så bare spille igennem.

Ja jeg bruger mange metaforer i dag, for at understrege, at mit arbejdsliv jo er lige så vigtigt som mit privatliv og derfor skal det spille.

Jeg er så heldig at have verdens bedste arbejdskollegaer. De er kompetente, sjove og meget værdifulde for mig og i høj grad med til, at min arbejdsdag bliver god trods bimleri, konstante afbrydelser og stor arbejdsbyrde.

Jeg fornemmer, at nu er det tid til at ændre kurs, hvis jeg og mine kollegaer skal få tingene til at hænge sammen og holde skruen lige i vandet.

Der skal ny tankegang og adfærd til. Det er tid til ikke bare at se på, at andre gør noget, for det er ikke altid godt det de gør. 
Jeg skal til at holde op med at gøre mere af det, jeg plejer at gøre, hvis det ikke er givtigt for mig.

En ny tankegang, et nyt selvbillede, en ny vej til at komme på rette hylde. Det er DET, der skal til.

Jeg vil tilegne mig retning, mening og klarhed, for jeg er faktisk ret vild med den virksomhed og den afdeling jeg arbejder i og JEG er jo en del af begge dele og så er det vel mit ansvar at begge kan få langt større værdi af mit bidrag, hvis jeg fremadrettet ændrer kurs.

Indrømmet jeg bliver helt forpustet ved tanken om de ændringer der skal til, for helt ærligt er det noget lettere at skrive dette indlæg med de bedste intentioner end at udføre dem i praksis.

Men ved I hvad. JEG er overbevist om, at det er det, der skal til hvis mine kollegaer og jeg skal overleve og få et værdifuldt arbejdsliv.

Husk det handler ikke kun om CV, funktioner og titler. Det handler om HVAD vi hver især kommer med af unikke bidrag og sætter vores fodspor med det, vi er bedst til, så skaber vi nogle optimale arbejdsrammer. Er jeg overbevist om.

Det er så heldigt, at jeg kender nogen, som når de fortæller om deres arbejdsliv, og hvor glade de er for det de arbejder med og det de yder, at så er der god basis for selv at komme dertil.

For i bund og grund er der meget at være glad for, der skal bare lige justeres.

Sidst men ikke mindst. 

Ændringen/forandringen kommer fra mig selv og IKKE alle de andre.
mandag den 16. september 2013

Ordenes magt og magi.

At blive ældre er som at bestige et bjerg. Du bliver nok lidt forpustet, men du får en langt bedre udsigt. citat slut.

Hver gang jeg bruger ord, skaber jeg en fantasi - forestilling - billeder. Kald det hvad du vil. 

Jeg skaber følelser, jeg bygger op. Jeg bryder ned. Jeg ødelægger. Jeg deler. Jeg sårer, jeg elsker og DET gør DU også. Det gør vi alle hver evig eneste dag, når vi åbner munden og vil formidle noget.

Vores ord, dine og mine ord skaber forbindelse til vores, dit og mit indre.
OG hvert eneste ord skaber vidt forskellige oplevelser i os hver især.

 Nogle gange bliver jeg ramt, ked af det, sårbar og vred og andre gange bliver jeg opløftet, glad og ja nærmest lykkelig.

Og det gør DU forhåbentlig også.

Jeg kan af gode grunde ikke tage ansvar for , hvordan mine ord bliver opfattet. MEN jeg kan tage ansvar for, hvordan jeg anvender og formidler mine ord og hvordan jeg lægger trykket og jeg kan beslutte mig for at bruge mine ord med venlighed, forståelse, empati, indsigt og rummelighed og aller vigtigst med kærlighed.

Bevares der ryger af og til nogle finker af fadet, når bægeret er fyldt og overskuddet ikke er til at finde.

 MEN jeg har da lov til at øve mig på ikke at lade temperamentet løbe af med mig, for det er i de færreste tilfælde, at det kan betale sig at tale med meget store bogstaver.

Jeg har derfor taget et valg og besluttet mig for at PRØVE at gøre mig umage og bruge mine ord med omhu.

Hvad med dig, vil du også gøre et forsøg?

Du kan da tænke tanken om ikke andet.